Terug naar alle onderzoeken

Letters in beweging 2009

Gepubliceerd op 23 september 2009

Dit verslag is een tussenrapportage waarbij de eerste onderzoeksbevindingen en de voortgang van het onderzoek beschreven worden. Afronding vindt plaats in december 2011. Het onderzoek dat in 2008 gestart is, gaat over de effecten van het internetprogramma Letters in Beweging bij jonge kinderen (groep 1 tot en met 3). Vijftien scholen uit Zuid-Holland doen mee aan dit onderzoek.

This report gives information about the effects of the internet program “Letters in Beweging” on young children.

Vraagstelling

Profiteren alle kinderen van de computerinterventie, incluis kinderen met zwakke gedragsregulatie?

Is a computer program intended to fix attention on how written words relate to spoken words effective for children performing poorly on early literacy tests? Do regulatory skills explain differential effects of the computer intervention program beyond verbal and nonverbal intelligence? Are children’s regulatory skills related to their computer behavior during the computer games?

Conclusie

De korte termijneffecten van het programma Letters in Beweging zijn positief bevonden. Alleen goedgebouwde computerprogramma’s, die feedback geven, zijn geschikt om jonge kinderen alfabetische vaardigheden aan te leren. Als er geen sprake is van ingebouwde gedragscorrecties, lijkt het programma negatieve effecten te vertonen. Dit geldt vooral voor impulsieve kinderen. Bij ongeveer een derde van de betrokken groep is er sprake van de risicovariant die in verband gebracht kan worden met aandachtsproblemen. Kinderen met de risicovariant zijn gevoeliger voor de feedback, dan kinderen zonder deze variant. Leerlingen zonder de risicovariant leken ongevoelig voor de feedback van het programma. In 2011 worden de resultaten van de laatste metingen geanalyseerd.

Computer programs can be used to stimulate early phoneme skills of poorly performing kindergarten children, but not for all children. Children with poor regulatory skills did not benefit from the intervention program.